Kaakklachten

Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ), bruxisme (tandenknarsen), spierspanning, stress en andere factoren.

Waarom zijn kaakklachten erg vervelend?

Bij Tandartscentrum Laren begrijpen we dat kaakklachten zoals kaakpijn, klikkende kaak of beperkte kaakbeweging uw dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Kaakklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ), bruxisme (tandenknarsen), spierspanning, stress en andere factoren. Deze klachten kunnen leiden tot symptomen zoals pijn in de kaakgewrichten, kauwspieren en oren, beperkte mondopening en klikkende geluiden bij het openen en sluiten van de mond. Het is belangrijk om de oorzaak van de kaakklachten te achterhalen en passende maatregelen te nemen om de klachten te verlichten en uw mondgezondheid te herstellen. Daarom bieden we u professionele tandheelkundige zorg om deze kaakklachten aan te pakken.

Oplossingen voor kaakklachten

Warmte- en koudetherapie

Het aanbrengen van warme en koude kompressen op de kaakgewrichten kan helpen bij het verlichten van pijn en ontsteking. Gebruik een warm kompres gedurende 10-15 minuten gevolgd door een koud kompres gedurende 5-10 minuten. Dit kan meerdere keren per dag worden herhaald.

Vermijd harde en taai voedsel

Beperk het eten van voedsel dat veel kauwen vereist, zoals harde snoepjes, noten, kauwgom en taai vlees. Kies voor zachter voedsel dat minder belastend is voor de kaakgewrichten, zoals gekookte groenten, zacht fruit, soepen en smoothies.

Ontspanningsoefeningen

Oefen ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling, yoga of meditatie, om spierspanning in de kaak te verminderen.

Stressmanagement

Het beheren van stressfactoren in uw leven kan helpen bij het verminderen van kaakklachten die verband houden met spanning.

Nachtbitje of splint

Een op maat gemaakt nachtbitje of splint kan helpen bij het verminderen van kaakklachten veroorzaakt door bruxisme (tandenknarsen) of een verkeerde beet. Deze bitjes helpen de druk op de kaakgewrichten te verminderen en beschermen uw tanden tegen slijtage.

Afspraak maken

Als de kaakklachten aanhouden of verergeren, is het belangrijk om een afspraak te maken bij uw tandarts. De tandarts kan de oorzaak van de klachten evalueren en een passende behandeling aanbevelen, zoals fysiotherapie, medicatie of verdere onderzoeken uitvoeren indien dit nodig blijkt.