Wie doet wat

Met ons team van tandartsen, mondhygiënisten en preventie-assistentes zorgen we echt samen voor uw gebit. Maar wie van ons zorgt er nou op welk moment voor u? Per functie leggen we dit graag aan u uit.

Tandarts

De tandarts ziet de patiënt vaak als eerste bij een intake en periodieke controle. De tandarts onderzoekt, stelt diagnoses, formuleert behandelplannen en behandelt het gebit. Het werk is erop gericht ziektes en afwijkingen aan het gebit te voorkomen en te behandelen. De tandarts voert diverse behandelingen uit wanneer die nodig zijn zoals vullingen, kronen, implantaten en wortelkanaalbehandelingen. De tandarts kan ook behandelingen uitvoeren die u wenst om uw gebit te verfraaien zoals een facing en een onzichtbare beugel. Waar mogelijk delegeren de tandartsen van Tandartscentrum Laren preventieve mondzorg, bleken en sealen aan de preventie-assistent en tandvleesbehandelingen (en preventieve mondzorg) aan de mondhygiënist.

Preventie-assistent

Een preventie-assistent is een tandartsassistent met een speciale aanvullende opleiding op het gebied van preventie en mondhygiëne. De preventie-assistent voert voornamelijk preventieve mondzorg verrichtingen uit zoals gebitsreiniging, het geven van preventieve voorlichting, poetsinstructies, fluoridebehandeling en instructies voor interdentaal reinigen. Bij Tandartscentrum Laren zijn enkele preventie-assistentes tevens bekwaam om te bleken en sealen. De preventie-assistente is voor de meeste patiënten van Tandartscentrum Laren de behandelaar die periodiek hun gebit professioneel reinigt. Alleen wanneer tijdens een periodieke controle bij de tandarts blijkt dat u nauwelijks gebitsreiniging nodig heeft, zal de gebitsreiniging door de tandarts zelf worden uitgevoerd. Indien tijdens de controle blijkt dat uw tandvlees erg ongezond is, wordt de gebitsreiniging vaak door de mondhygiënist uitgevoerd.

Mondhygiënist

De tandarts of mondhygiënist controleert de diepte van de tandvleespockets (meting van de gezondheid van uw tandvlees) minimaal jaarlijks en noteert de PPS-score. Afhankelijk van de score wordt u verwezen naar de mondhygiënist en wordt er een behandelplan opgesteld. De mondhygiënist richt zich op het voorkomen en bestrijden van tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist geeft uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van voedingsgewoonten, roken en afwijkend mondgedrag (zoals duimen) op het gebit. Ook geeft hij/zij voorlichting en instructies over gebitsverzorging, zoals het gebruik van tandenstokers, ragers en mondspoelmiddelen. De mondhygiënist verwijdert plaque, tandsteen en aanslag en maakt worteloppervlakken glad, zo nodig met behulp van verdoving. Bovenal bespreekt de mondhygiënist samen met de patiënt hoe zij hun hele leven lang een gezonde, schone mond kunnen hebben en houden!